Israeliska säkerhetsstyrkor har avfyrat tårgasgranater för att skingra protesterande palestinier i Jerusalem. Foto: Emmanuel Dunand, AFP/TT

Hundratals till sjukhus – oroligheter i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya sammandrabbningar i Jerusalem på morgonen så ska hundratals skadade vårdas på sjukhus, det säger Röda halvmånen. Enligt israeliska medier har polisen använt chockgranater och vattenkanoner, demonstranter ska ha kastat flaskor och stenar.

Oroligheterna har varit utdragna, men eskalerat de senaste dagarna. Situationen har kallats den allvarligaste på flera år och under måndagen kommer FN:s säkerhetsråd att diskutera krisen. Konflikten har sin grund i att israelisk domstol tidigare i år beslutade om att vräka palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Efter det våld som utbrutit så har nu domstolsförhandlingarna skjutits upp.

Under måndagen så firar Israel erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. En dag som på förhand misstänktes kunna trappa upp sammandrabbningarna mellan israelisk polis och palestinska demonstranter. Redan under söndagskvällen så kom rapporter om oroligheter.

Israel-Palestina 2021

Fältklinik vid helig plats

Israelisk polis säger att många gripits och palestinska Röda halvmånen säger att hundratals skadade förts till sjukhus. Även en fältklinik har satts upp nära Tempelberget, en helig plats där en stor del av oroligheterna utspelar sig. Bland de skadade finns både palestinska demonstranter och israelisk polis, det skriver bland annat BBC.

Sammandrabbningarna har pågått sedan mitten av april då Ramadan inleddes. Under söndagen firades Allmaktens natt, den heligaste natten under fastan. Runt 90 000 personer samlades vid al-Aqsamoskén för att be. Oroligheterna som utbröt ska ha skadat drygt 90 palestinier.

”Djupt oroande”

Den terrorstämplade palestinska organisationen Hamas har sagt att Israel ”leker med elden” efter vräkningsbesluten. Organisationen tolkar beslutet som att Israel försöker tränga ut palestinier från östra Jerusalem. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har försvarat den israeliska polisen och sagt ”Israel agerar ansvarsfullt”.

USA och flera andra länder har manat till lugn. FN-chefen António Guterres har bett Israel att ”iaktta maximal återhållsamhet” mot demonstranter och att ”sluta riva hus och vräka människor”. Ett uttalande utrikesminister Ann Linde (S) hänvisade till under måndagen:

– Djup oroande med det fortsatta våldet i östra Jerusalem. Internationell och humanitär rätt och internationella mänskliga rättigheter måste respekteras. Åtgärder måste vidtas för att få en nedtrappning av situationen, skriver ministern på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet