Palestinier flyr från polisens distraktionsgranater vid Damaskusporten precis utanför Jerusalems gamla stad på lördagskvällen. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Efter oroligheterna – förhandling om vräkningar i Jerusalem skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Jerusalem skakas av de allvarligaste oroligheterna på många år.

Förhandlingarna om de kontroversiella vräkningarna i Sheik Jarrah skjuts nu på framtiden, meddelar Israels högsta domstol.

Samtidigt försvarar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den israeliska polisens agerande.

Omkring 90 000 människor samlades vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan – och i sammandrabbningar med polis som sedan följde skadades 90 palestinier, uppger palestinska Röda Halvmånen.

Vid bland annat Damaskusporten och området Sheik Jarrah i östra Jerusalem kastade demonstranter stenar och polis svarade med att avfyra gummimantlad ammunition och distraktionsgranater. Omkring 30 palestinier uppges ha gripits.

Vid gränsen mot Gazaremsan avfyrade israeliska styrkor tårgas mot palestinier som demonstrerade till stöd för palestinierna i Jerusalem, rapporterar AFP. Demonstranterna uppges ha tänt eld på fordon i anslutning till gränsen.

Stöddemonstrationer hölls även av palestinier på flera andra håll i Israel.

Försvarar polisens agerande

I fredags skadades 200 palestinier och 18 poliser i sammandrabbningar efter bönen vid al-Aqsamoskén, som är islams tredje heligaste plats efter städerna Mecka och Medina. Det är de värsta oroligheterna på flera år vid moskén.

Vid ett möte på lördagen med säkerhetsmyndigheter försvarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den israeliska polisens handlande.

– Israel agerar ansvarsfullt för att säkerställa lag och ordning i Jerusalem, samtidigt som religionsfrihet tillåts, säger Netanyahu.

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan. Såväl FN, som EU, USA och Ryssland har uttryckt oro över läget och manat till nedtrappning.

Planen skjuts upp en månad

Framför allt protesteras det mot potentiella vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Vräkningar som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948, skriver nyhetsbyrån AFP.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har varnat Israel för att vräkningarna i området skulle kunna strida mot Genèvekonventionen.

Planen var att ärendet skulle förhandlas i Israels högsta domstol på måndagen, men Israels justitiedepartement har meddelat att förhandlingen ”på grund av rådande omständigheter” skjuts upp och i stället ska hållas inom 30 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.