Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier utanför al-Aqsamoskén i Jerusalem efter fredagsbönen. Foto: Maya Alleruzzo/TT

Många skadade vid al-Aqsamoskén i Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Minst 178 palestinier och sex poliser har skadats i sammandrabbningar i östra Jerusalem, enligt palestinska sjukvårdare och israelisk polis. Oroligheterna började i slutet av fredagsbönen vid al-Aqsamoskén– som var den sista under årets fastemånad ramadan.

Tiotusentals palestinier samlades runt al-Aqsamoskén inför fredagsbönen, och efteråt stannade många kvar för att protestera mot att myndigheterna vill vräka flera palestinska familjer i området Sheik Jarrah, inte långt från Jerusalems gamla stad.

Flera tusen palestinier ställdes mot hundratals kravallpoliser, som använde sig av vattenkanoner och distraktionsgranater.

Företrädare för palestinska Röda Halvmånen säger att man har upprättat ett fältsjukhus eftersom sjukhusens akutplatser är fulla. Flera skadade palestinier träffades i huvudet och i ögonen av gummimantlad ammunition som avfyrats av poliserna, enligt hjälporganisationen.

Polisen å sin sida försvarar sitt agerande med att demonstranterna kastade stenar och fyrverkeripjäser.

Oroligheter varje kväll

Oroligheter och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar och som hyser heliga platser som al-Aqsamoskén, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Våldet har också intensifierats på Västbanken, där israelisk gränspolis tidigare under fredagen meddelande att man skjutit två palestinier till döds och skadat en tredje efter att de attackerats av palestinierna. Händelsen har fått Israels militär att meddela att man kommer att skicka fler soldater till Västbanken.

FN, EU och USA oroade

På måndag ska Israels högsta domstol hålla förhandling om de omtvistade vräkningarna i Sheik Jarrah och såväl FN, som EU och USA uttrycker oro över de eskalerande oroligheterna.

– När vi går in i en känslig period de kommande dagarna, kommer det att vara avgörande att alla sidor säkerställer att de agerar lugnt och ansvarsfullt för att stävja spänningarna och undvika våldsamma sammandrabbningar, säger Jalina Porter, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Israel-Palestina-konflikten-2021

Mer i ämnet