Stig Dagerman-sällskapet: ”Vi vill inte tillhöra överheten”

Publicerad

Nobelpriset i litteratur 2018 blir inte av. Ett beslut som Stig Dagerman Sällskapet i Älvkarleby välkomnar. Men de vill själva inte utse en pristagare om de så fick chansen.

Om ni trots allt skulle få en fråga om att få utse årets nobelpristagare i litteratur av Nobelstiftelsen, skulle ni inte göra det då?

– Nej, vi vill inte tillhöra överheten, säger Arne Ruth, journalist och ordföranden i Stig Dagerman-sällskapets prisjury.

Nej, dela ut något Nobelpris i litteratur vill inte Arne Ruth och Stig Dagerman-sällskapet göra. Trots att de förutsett Nobelpristagare flera gånger, både Elfreide Jelinik och Le Clézio fick första Dagermanpriset och senare samma år Nobelpriset. Och i år har man precis utsett en annan ständig nobelpriskandidat, Amoz Oz.

– Jag tycker att Amoz Oz är en författare som är värd Nobelpriset och om priset kommer att finnas kvar kommer han att finnas bland kandidaterna. Men poängen är för oss är inte bara att författaren ska skriva bra böcker, det ska också vara aktiva för mänskliga rättigheter, Svenska Akademien har inte ett sånt tillägg, säger Arne Ruth.

Vill undvika att bli ett Stockholmspris

Det finns också en annan avgörande omständighet som gör att de inte vill ha med Nobelpriset att göra.

– Dagermanpriset är ett lokalt pris och ett icke-Stockholmspris, det är väldigt viktigt. Jag tycker att Stockholm har en tendens att betraktas sig själv som något annat än resten av Sverige. Det befinner sig högre upp på skalan, Dagermanpriset är mer när marken.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer