Att läsa för barn redan då de är 0–3 år är viktigt för deras språkutveckling. Foto: SVT

Viktigt att läsa böcker – även för de yngsta barnen

Uppdaterad
Publicerad

Att läsa böcker för barn är viktigt för deras språkutveckling, menar Region Gävleborg. Nu satsar de på att informera familjer om att högläsning gärna kan börja redan då barnet är nyfött.
– De lär sig känna igen röster och ord redan när de ligger i magen, säger Tinne Wennerholm, bibliotekarie i Gävleborg.

Projektet Bokstart är en nationell satsning som möjliggör för bibliotek att tillsammans med andra aktörer uppmuntra till läsning i tidig ålder. Forskning på området visar nämligen att barns språk och berättande blir bättre ju tidigare man börjar läsa böcker för dem.

– Ju yngre barnet är, desto viktigare är det att man har den här nära dialogen med barnet, för språkutvecklandet börjar med en slags kommunikation, säger Elisabeth Björklund, lektor i didaktik på Högskolan i Gävle.

Statligt bidrag

Region Gävleborg har fått 600 000 kronor från Statens Kulturråd till projektet Bokstart och i veckan arrangeras två kunskapsdagar för personal inom bibliotek, förskola, barnhälsovård och logopedi i Gävle och i Söderhamn. Här informerar man om att man bör läsa böcker för barn som är 0 till 3 år gamla.

Hembesök

Sex kommuner i länet har hittills hoppat på tåget genom att låta så kallade ”bokstartare” dela ut böcker och informera om läsningens roll för språkutvecklingen när familjerna besöker BVC sex månader efter förlossningen. Ockelbo kommun gör även hembesök.

Hör Lotta Öhrnfeldt som läser för sina barn varje dag i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.