Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mäklaren berätta om generationen som vuxit upp med nollränta: Bortskämda 90-talister på en räkmacka. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Villor i Hudiksvall har tappat 20 procent av värdet på ett år

Publicerad

26 april kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked och det väntas komma ännu en höjning. För högt belånade 90-talister är det nya ränteläget en smärre chock.

– Den unga generationen har vant sig vid dyra levnadsvanor som de kanske måste se över nu, säger Anki Sulser, mäklare i Hudiksvall.

De senaste tolv månaderna har räntorna gått upp och villapriserna ner. I Hudiksvall har snittvilla blivit hela 20 procent billigare, jämfört med 13 procents minskning i riket, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Mindre tuffa budgivningar

Mäklaren Anki Sulser i Hudiksvall tycker att marknaden tuffar på bra ändå. Folk vågar både köpa och sälja.

Skulle jag köpa bostad nu skulle jag vara ganska osäker, med ränteläget som är, och ytterligare ökningar som väntas. Märker du inte av den osäkerheten?

– Jo, det gör vi. Men mest på att köparna slipper de riktigt tuffa budgivningarna. Nu landar priset oftare där vi mäklare och värderingsmän har satt värdet. Det är en mer frisk marknad i dag.

90-talister på räkmacka

90-talisterna är en stor köpgrupp i dag. För dem är ränteläget något nytt. Inför räntebeskedet i april ligger den rörliga bolåneräntan på omkring 5 procent hos de flesta bankerna. För äldre generationer är 5 procents ränta inget konstigt.

– Vi vet att det går. Man får se över sina dyra levnadsvanor bara. Man måste kanske inte renovera hela huset första året. Och man kan kanske inte både bo bra och ha en dyr bil och resa och gå ut och äta. 90-talisterna har kommit in på bostadsmarknaden lite på en räkmacka, säger Anki Sulser.

Villapriser de senaste 12 månaderna

Hudiksvall: -20 procent

Gävle: -13 procent

Söderhamn: -17 procent

Sandviken: -11 procent

Ovanåker: Uppgift saknas*

Nordanstig: Uppgift saknas*

Bollnäs: Uppgift saknas*

Hofors: Uppgift saknas*

Ljusdal: Uppgift saknas*

Ockelbo: Uppgift saknas*

Gävleborgs län: -13 procent

Riket: -13 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

*För få försäljningar för att redovisa prisutveckling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.