Christer Lundquist i Jädraås är positiv till vad vindkraft betytt för byn efter att bygdepengen dragit in fyra miljoner till det lilla samhället hittills. Foto: Anders Sundin/SVT

Bygdepeng från vindkraft blåser nytt liv i Jädraås

Publicerad

Allt fler bolag vill etablera vindkraft i Gävleborg. Det väcker i nästan alla fall motstånd bland de närboende. Men i Jädraås i Ockelbo kommun är de flesta glada över sin vindkraft. Varje år har den hittills blåst in mellan 300 000 och 600 000 kronor i en så kallad bygdepeng.

– Man kan göra det här på två sätt, antingen säger man nej, nej, nej och blir överkörd eller så för man sakliga diskussioner, vi valde de senare, säger Christer Lundquist som är sekreterare i Jädraås vindkraftfond.

Han har varit med sedan starten för tio år sedan då byggena började.

Vindkraft i Gävleborg

175 meter höga

Just nu pågår flera processer om att få bygga vindkraft i länet. Utposten 2 och Storgrundet längs kusten ute i havet och Galmsjömyran på gränsen mellan Sandviken och Falu kommun.

För tio år sedan stod de boende här i Jädrås inför samma läge och sedan 2013 finns här 66 verk som är 175 meter höga. 41 av dem står i Ockelbo kommun de övriga i Falu kommun.

Bro, vägar och badplats

Hittills har de 41 verken genererat fyra miljoner kronor till den lilla byn eftersom de får en liten del av vinsten från elen genom en så kallad bygdepeng.

– Det mesta har gått till vägar, vi har byggt en ny bro för en miljon, Folkets hus har rustats och vi håller på och fixar med badplatsen bland annat, säger Christer Lundquist.

Men inget får gå till sådant som kommunen normalt ska göra enligt stadgarana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet