WPD:s vd Olle Hedberg har träffat Gävlestyrets ledande kommunalråd Åsa Wiklund Lång (S) och Jörgen Edsvik (S) för att diskutera hur frågan om bygdepeng ska lösas. Foto: TT

Energiobolaget WPD: ”Vi är beredd att sluta avtal om bygdepeng redan nu”

Publicerad

En del av vinsten från den el som produceras från alla planerade vindkraftverk i Gävleborg bör gå tillbaka till bygden. Det beslutade majoriteten i Gävle i förra veckan.

Nu är en av projektörerna, det stora energibolaget WPD, beredd att gå kraven till mötes och sluta ett avtal före byggstart.

– Ja, det stämmer, jag har haft ett möte med kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång i förra veckan. Kommunen skulle få ansvar att administrera och fördela medlen, det ska alltså inte hamna i kommunens kassa utan gå direkt till dem som blir påverkade, säger Olle Hedberg, vd för WPD Sverige.

Beslut om bygdepeng

Gävle beslutade om en så kallade viljeinriktning, att en procent av vinsten från elproduktionen ska gå tillbaka till dem som får verken in på knuten i en så kallad bygdepeng.

Vindkraft i Gävleborg

– Vi tycker att det är rimligt att vi beskriver att vi som kommun förväntar oss att våra medborgare får ta del av utkomsten av att någon faktiskt nyttjar vår mark eller hav, sa kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) då.

Planerar för 50 verk

WPD har ansökt om tillstånd för Storgrundet hos mark- och miljödomstolen och väntar på besked. De tänkta 51 verken med en maxhöjd på 290 meter kommer att ligga i både Gävle och Söderhamn.

– Exakt hur stor procentsatsen blir kan vi inte säga nu, det handlar om hur många verk det till sist blir och var de hamnar, säger Olle Hedberg.

WPD Offshore kommer också inom kort att öppna ett kontor i Söderhamn för att få en lokal knutpunkt enligt Olle Hedberg.

WPD:s projekt i Gävleborg

Till havs

Storgrundet (Gävle och Söderhamns kommun): Här har man en ansökan inne hos Mark- och miljödomstolen om tillstånd att uppföra havsbaserad vindkraft med upp till 51 vindkraftverk, maxhöjd 290 meter.

Eystrasalt (Hudiksvalls kommun): 60 kilometer utanför kusten planeras en större park med 250-300 verk, tillståndsansökan 2022.

Fyrskeppet (Gävle och Tierps kommun): 70 kilometer nordost om Gävle och utanför Tierps kommun undersöker man möjligheten att uppföra en park med 70-100 verk öster om Finngrundet.

På land

Stormossen (Sandviken, Hofors, Avesta kommun): WPD undersöker möjligheten att få uppföra en park fyra kilometer nordost om Horndal med maximalt 32 verk med en totalhjöd om högst 290 meter- Samråd inleds under hösten 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet