Foto: Lina Abusagr/SVT

Voxnadalen blir nytt biosfärområde

Publicerad

Voxnadalen i Ovanåkers kommun blir ett biosfärområde inom Unesco. Beslutet klubbades under onsdagsförmiddagen.

Ett biosfärområde innebär ett område med höga kultur- och naturvärden. I Voxnadalen vill man jobba med hållbar utveckling med skogen, vattnet och landskapet i fokus.

– Det kommer att bli en spännande dag imorgon. Med all säkerhet så får vi den här utnämningen och då kommer vi att kunna lyfta upp Voxnadalen som ett attraktivt område att besöka, säger Håkan Englund (S), kommunalråd i Ovanåker.

Området i Voxnadalen är på 341 000 hektar och har unika natur- och kulturmiljöer som skapats av brukartraditioner som exempelvis fäboddrift.

Unescos världsarv Hälsingegårdarna, Hamra nationalpark, ett kulturreservat samt flera naturreservat och Natura 2000-områden ingår i området.

I Voxnadalen är ett av målen att ta vara på alla resurser och all nedärvd kunskap i den unika hälsingebygden utmed älven Voxnan. Ett ytterligare mål är att främja det lokala samarbetet över både geografiska och administrativa gränser till nytta för områdets långsiktiga hållbara utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer