Mårdseleforsen vid Vindelälven i Västerbotten. Foto: Marcus BäckströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Unesco utnämner Vindelälven till biosfärområde

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhtatdahka till nytt skyddsvärt område. Det finns nu sju stycken biosfärområden i Sverige.

Ett biosfärområde är ett område där naturen bevaras samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas. Sedan 2015 har olika aktörer längs Vindelälven jobbat med kandidaturen och idag togs beslutet av FN-organet för kultur, vetenskap och utbildning i Paris. Även Voxnadalen i Gävleborgs län blir biosfärområde.

– De lokala samhällenas ansvar och människors aktiva deltagande är framgångsrecept för bevarande och hållbart nyttjande av natur- och kulturresurser. Att Unesco nu utnämner två nya svenska biosfärområden är ett erkännande för de år av lokalt arbete och engagemang som många människor har lagt ner för att stärka en hållbar lokal och regional utveckling, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Unikt och rikt kulturarv

Vindelälven-Juhtatdahka är ett av världens till ytan största biosfärområden med sina 1,3 miljoner hektar. Det kommer förmodligen också att vara ett av världens nordligaste.

34 procent av naturen i området är skyddad och har förutom mycket naturresurser också en stor biologisk mångfald.

Sedan år 2015 har Vindelälven-Juhttátahkka arbetat med att utveckla profil och identitet inom ramen för sin kandidatur. Området utgörs av Vindelälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden. Drygt 100 000 personer bor i området.

Ordet biosfär betyder allt levande på jorden och ett biosfärområde har tre huvudsyften:

  • Utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt
  • Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap
  • Stödja demonstrationsprojekt, forskning och miljöövervakning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer