En väldigt nöjd delegation i Paris efter beskedet om att Vindelälven blir biosfärsområde. Delegationen består av Björn Jonsson, Jim Persson, Johanna Gardeström, Johan Söderling och Leopold Sjöström. Foto: Privat

Den svenska delegationen firar Vindelälven i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Johan Söderling (S) är en del av den svenska delegationen som är i Paris, han är ordförande i kommunstyrelsen i Vännäs och har varit med från 2011 med kandidaturen som jobbat med utnämningen.

– Det känns stort idag, vi är överväldigade av känslor över utnämningen och det arbete som lagts ner för att bevara vår gemensamma natur.

Spännande under FN-mötet

Söderling säger att det var spänt när det var dags för Vindelälven på dagordningen, de visste inte om någon skulle protestera eller om de skulle klara det.

– Men ingen säger emot, madame president slår klubban i bordet och så är vi godkända.

Han beskriver hur stämningen har varit på topp under dagen och att alla delegationer har varit glada, inte bara över sina egna utnämningar utan även varandras.

– Indonesiens delegation trummade och sjöng när de blev utnämnda, Japans delegation bugade och när det var vår tur så jublade vi. Jag blev faktiskt alldeles begeistrad, det har varit en fantastisk förmiddag.

Det är däremot inte över än, Söderling säger att det är nu som jobbet med att förvalta hela området börjar på allvar.

– Nu vänder vi kapitel för att förvalta områdena. För att vi tillsammans, kommunerna längs Vindelälven, ska förvalta, stödja och utveckla det här fantastiska området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer