Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Affärer som säljer utrustning till båtar har ofta bra grejer om man fixa elen själv, säger Owe Norberg Foto: Tor Jonsson/SVT

Vrångtjärn är byn dit elen aldrig kom

Uppdaterad
Publicerad

Owe Norberg växte upp utan el i byn Vrångtjärn norr om Hassela i Nordanstigs kommun. Där är invånarna vana att själva ordna elström.

– Mamma konserverade allting. Jag tror att kunskapen om konservering håller på att försvinna från köken idag, säger Owe Norberg.

Idag har Owe Norberg installerat solpaneler, omvandlare till växelström och batterier. Maten ordnas med gasolkök eller med vedspisen. Vrångtjärn är en avlägsen finnby i Hassela. Idag är de flesta husen sommarstugor, men något fåtal bybor finns kvar.

Behöver tänka mer på hushållning

– Att hushålla med vatten, värme, mat, med allting, det fanns i vardagen på ett helt annat sätt. Att hushålla är något vi behöver tänka på idag också, säger Owe Norberg. 

Klicka på videon för att höra Owe Norberg berätta om hur byborna ordnade byns första teve på 60-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer