Weeping Willows firar 20 år med Gävle symfoniorkester. Foto: SVT

Weeping Willows firar 20 med Gävle Symfoniorkester

Uppdaterad
Publicerad

Weeping Willows debutalbum ”Broken Promise Land” fyller 20 år. Det firar man med att spela tre konserter i Globen tillsammans med Gävle Symfoniorkester. Vi var med under repetitionerna i Gävle Konserthus.

Weeping Willows var verkligen något nytt när de debuterade 1997. Mitt i det ironiska 1990-talet var det någon som till slut vågade vara allvarlig igen. I dag fredag och i morgon lördag ska ta sig tillbaka 20 år och spela hela ”Broken Promise Land” med en 70 man stark Gävle Symfoniorkester.

– Då visste vi inte hur man gjorde sådan här musik, säger Magnus Carlson. Vi gjorde den utifrån våra punkförutsättningar. Nu har vi arrangerat upp alla låtar tillsammans med en symfoniorkester. Så 20 år senare låter låtarna som det var tänkta från början.

Gävle symfoniorkester ville gärna göra de här konserterna och ritade om sin kalender med kort varsel.

”En riktig höjdare”

– Det är inte alltid som ett band och en symfoniorkester fungerar tillsammans, säger Einar Ander, producent för Gävle Symfoniorkester. Men de här arrangemangen lyfter allt och det blir en riktig höjdare.

Vad betyder det här för Gävle Symfoniorkester?

– Att vi får spela inför en riktigt stor publik, det kommer att komma 21.000 på de här tre konserterna i Globen.

Foto: Anders Sundin/SVT

Det är inte bara för att uppmärksamma debuten Weeping Willows gör de här konserterna. Det finns en annan viktig anledning också.

– Vi firar också att vi som band hållit ihop och överlevt, säger Magnus Carlson. Just nu känns det som om det är Weeping Willlows zenit efter alla toppar och dalar vi haft de senaste 20 åren. Vi var nära att lägga ner det här bandet för fem år sedan. När man står här på scenen med orkestern känner jag bara, vilken tur att vi inte gjorde det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.