– Det är bra att man i utredningen slår fast att så länge man ger pengar till tiggare så vidmakthåller man strukturen att det går att tjäna pengar på tiggeri, menar Lasse Wennman som driver Matakuten. Foto: SVT

Wennman: ”Viktigt att bryta mönster”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att bryta mönstret att tigga, för att få människor att se andra vägar för att få pengar, säger Lasse Wennman som driver Matakuten i Gävle.

– Det är bra att man i utredningen slår fast att så länge man ger pengar till tiggare så vidmakthåller man strukturen att det går att tjäna pengar på tiggeri. En kunskap som tyvärr sprider sig över generationsgränserna och hela tiden får nya människor att tigga. Att bryta det kan vara en viktig del för att på sikt bryta detta, att få människor att se andra vägar för att få pengar, menar Lasse Wennman.

– Att Länsstyrelserna i landet nu får ett samordningsansvar är bra, säger Lasse Wennman. Det kan på sikt få kommunerna att få en mera enhetlig syn på tiggarproblematiken, hur man ser på den grupp av personer det gäller.

– Gävle kommun har ju till exempel hela tiden hävdat att de eu-migranter det gällt i Gävle sak betraktas som turister, vilket minska kommunens och socialtjänsten eventuella ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.