Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det enda jag tänker på när jag kör bilen är hur mycket det kostar”, säger Wiktoria Nyström från Storvik om de höga bränslekostnaderna. Foto: Arvid Jansson/SVT

Epan slukar hela studiebidraget – Wiktoria från Storvik: ”Tänker bara på vad det kostar”

Uppdaterad
Publicerad

De skenande bränslepriserna drabbar även epa-kulturen i Gävleborg. Gymnasieeleven Wiktoria Nyström från Storvik betalar 1 500 kronor i månaden för att tanka sin A-traktor och drar sig för att åka längre turer. 

Bränslepriserna har under det senaste året skjutit i höjden. I och med att den tillfälliga sänkningen av energiskatten försvann den 1 oktober har priserna vid bensinpumpen slagit rekord.

17-åriga Wiktoria Nyström från Storvik kör sin A-traktor varje dag till Bessemerskolan i Sandviken, där hon läser andra året på fordonsprogrammet.

– Det enda jag tänker på när jag kör bilen är hur mycket det kostar, säger Wiktoria Nyström.

Och kostar gör det. Wiktoria kör en större epamodell som drar mycket bränsle, och tanken som rymmer 70 liter kostar över 1 500 kronor att fylla. Det brukar räcka för en hel månad då hon bara kör vid behov och undviker nöjesåkande.

– Det blir ofta att man samlas på parkeringar. Sen är det vissa som lever livet som att de har alla världens pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.