Äntligen slipper William gå till socialen – fick rätt från Försäkringskassan efter tre år

Uppdaterad
Publicerad

Trots att William Kvarnåker i Ljusdal aldrig har klarat av att jobba, på grund av sin funktionsnedsättning, blev han av med sin aktivitetsersättning från Försäkringskassan 2018.

Under flera år tvingades han gå till socialen för att söka försörjningsstöd, som bara täckte det mest nödvändiga. 2021 fick han till slut rätt från Försäkringskassan igen.

Vi har följt William och hans fall sedan 2018, då han och flera andra unga med funktionsnedsättningar i Ljusdal, plötsligt fick avslag från Försäkringskassan.

Han har överklagat till alla möjliga instanser men fått nej överallt. 2021 skickade han och hans mentor, Stefan Olsson, in en ny ansökan till Försäkringskassan och då – lika oväntat som när han först fick avslag 2018 – fick han ja.

Granskning: Ett riktigt jobb

– Äntligen, säger William Kvarnåker som är 29 år i dag.

Hamnade hos socialen

2019 tvingades William vända sig till socialtjänsten för att klara livhanken. Nu, när han gått från försörjningsstöd med bostadstillägg till aktivitetsersättning med bostadstillägg, har hans inkomst förändrats från 8 000 till 12 000 kronor i månaden. Det gör att han har råd att unna sig god mat igen, säger han.

– Jag har till och med kunnat börja spara till en dator igen – sån't som gör vardagen lite lyckligare.

Tydlig trend

William Kvarnåker var inte ensam om att få avslag 2018 och han är inte ensam om att få sin ansökan beviljad nu.

Stefan Olsson, som jobbade på Williams dagliga verksamhet 2018 och som nu hjälper flera andra i Williams situation med deras ärenden hos Försäkringskassan ideellt, har sett hur myndigheten svängt i sina beslut under åren.

Se hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet