Yoomi Renström (S) avgår som kommunalråd men tillträder som ordförande i kommunfullmäktige.

Yoomi Renström (S) avgår som kommunalråd i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet kliver hon av från sin post och tillträder då som ordförande i kommunfullmäktige.
– Det känns jättebra med förändringarna. Det har varit en lång tankeprocess, säger Yoomi Renström.

Efter dryga tjugo år inom politiken med tolv av dem inom kommunpolitiken kliver Yoomi Renström självmant ner från sin post för att få tid till annat.

– Jag vill viga livet åt lite andra saker än bara politik. Nu får jag mer tid till reflektion. Men det är svårt att gå från ett jobb 150-procentsjobb och kanske förvånande att kliva av när man inte måste. Men det känns roligt, säger hon.

Andra politiska uppdrag

Yoomi Renström gick ut med att hon avgår på måndagen och att hon tillträder som ordförande i kommunfullmäktige i stället. Hon kommer dock att fortsätta att driva vissa politiska uppdrag utanför kommunalpolitiken. På sin nya post vill hon bidra till förändringar inom lokalpolitiken.

– Jag vill utveckla arbetsformen, så att kommunfullmäktige blir mer av en arena där det går att diskutera frågor som är gemensamma för hela kommunen. Jag tycker lokalpolitiken behöver ett lyft som visar att den ingår i ett större sammanhang, säger hon.

Förslag på ersättare

Einar Wängmark (S) blir förste vice ordförande i kommunfullmäktige och Anna Rudman (C) blir andre vice. Håkan Englund (S) har av Socialdemokraterna föreslagits att bli Renströms ersättare som kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer