Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
75-åriga Yukio Nakahara har under många år undervisat i judo. Det är från judon han lärt sig att falla rätt, kunskaper han nu vill att fler i Sverige ska lära sig. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Yukio Nakahara i Gnarp vill minska fallskadorna – lär ut fallteknik

Uppdaterad
Publicerad

Fallskador kostar varje år samhället stora pengar, något Yukio Nakahara i Gnarp vill förändra. Han håller utbildningar i fallteknik med inspiration från judo och vill att fallteknik ska börja läras ut i skolorna.

Enligt Socialstyrelsen så var det 2019 totalt 1837 personer i Gävleborg, som fick såna allvarliga skador av fallolyckor att dom behövde vårdas på sjukhus. Och 2012 uppskattade myndigheten för samhällsskydd och beredskap kostnaden för fallskador i Sverige till 24,6 miljarder kronor.

Det kan jämföras med vägtrafikolyckor, som samma år beräknades kosta 23,5 miljarder kronor. Samtidigt så lades det 13 gånger så mycket pengar på att förebygga vägtrafikskador än fallskador.

Vill lära människor att falla rätt

Yukio Nakahara är massör och judolärare. Under stora delar av sitt 75-åriga liv har han hållit på med judo. Då har han lärt sig ”ukemi”, det japanska ordet för att lära sig ramla i judo. Just den kunskapen vill han nu lära fler människor, kunskaper som han tror kan spara samhället stora pengar och rädda liv.

– Det kostar för lasarett och de som äger företag bland annat, när folk inte kan jobba och då blir det inga inkomster, säger Yukio Nakahara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer