Klicka på klippet för bilder på plasten och hör marinbiologen om spridningsrisken till resterande Halland. Foto: Västkuststiftelsen/Google earth

Plastläckage i Danmark har nått Hallandskusten

Publicerad

13 ton plastpellets som läckt ut från ett fartyg vid Danmarks kust har nu nått Halland och riskerar att drabba fisk- och fågellivet.

– Det är väldigt lätta små plastbitar som sprids lätt med strömmar och vind, säger Daniel Simonsson, marinbiolog vid Länsstyrelsen i Halland.

Det var ett nederländskt fartyg som fick hål i en container i slutet av februari, som ledde till att plastpellets läckte ut vid Danmarks södra kust. Sedan färdades plasten med strömmarna till Oslofjorden i Norge och har nu nått svenska Västkusten.

Fynd har gjorts på Onsalahalvön i Kungsbacka kommun och riskerar att spridas vidare längs Hallandskusten.

Enligt Länsstyrelsen i Halland kan detta innebära fara för djurlivet då de kan missta plasten för mat.

– Det bryts ju inte ner så det kan ju bli att det samlas och fastnar i mag- och tarmkanalerna, säger Daniel Simonsson.

Vill ha hjälp

Nu vill Länsstyrelsen ha hallänningarnas hjälp med att lokalisera plastpellets längst med kusten.

– Vi är väldigt beroende av att vi får in observationer från allmänheten om vad det här kan tänkas finnas någonstans, säger Daniel Simonsson, marinbiolog vid Länsstyrelsen i Halland.

Klicka på klippet för bilder på plasten och hör marinbiologen om spridningsrisken till resterande Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.