Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Lang, ordförande för Havs- och kustfiskarnas producentorganistation, hoppas att Vattenfalls planer på en vindkraftspark inte blir av. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

17 yrkesfiskare i protest mot vindkraftspark utanför Hallands kust

Publicerad

En ekonomisk skada för fisket med bottentrål. Så beskriver yrkesfiskare den planerade vindkraftsparken i Kattegatt. Nu har de lämnat in ett yttrande till Länsstyrelsen.

– Området är så fruktansvärt viktigt för yrkesfisket, säger Tommy Lang, talesperson för 17 fiskefartyg i Halland.

I klippet ovan ser du Tommy Lang, ordförande för Havs- och kustfiskarnas producentorganistation, berätta varför vindkraftsparken kan innebära slutet för lönsamt yrkesfiske som bland annat utgår från hamnen i Träslövsläge.

Det är cirka 30 kilometer väster om Falkenberg som Vattenfall vill bygga upp till 80 vindkraftverk, med en total höjd på 350 meter.

Även Sjöfartverket, Naturvårdsverket och Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO), motsätter sig planerna. Naturvårdsverket skriver i ett yttrande:

”Sjöfåglar är i flera fall toppkonsumenter inom marina system och därmed känsliga för förändringar i näringsväven. Denna känslighet har under lång tid påverkat många bestånd negativt och lett till kraftiga nedgångar.”

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Vattenfall som avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.