Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet ovan mer om varför Moderaterna vänt i frågan om vindkraft till havs. Foto: SVT

Moderaternas vändning – ja till vindkraftverkspark utanför Varbergskusten

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsparken Kattegatt syd får tummen upp av kommunledningen i Varbergs kommun. Moderaterna har tidigare kritiserat planerna till havs men vänder nu i frågan.

– Alla inser att vi behöver mer elproduktion i Sverige oavsett energislag, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande för kommunstyrelsen i Varberg.

Kattegatt syd är en av tre planerade havsbaserade vindkraftsparker utanför Varbergs kust. Det är regeringen som tar slutligt beslut i frågan, men kommunen får ta ställning i yttrande inför beslutet.

Moderaterna i Varberg har i  tidigare SVT-intervju sagt sig vara skeptiska till planerna. I SVT:s valkompass svarade partiet att det var ett ganska dåligt förslag med vindkraftverk i havet utanför Varberg.

I klippet ovan ser du Ann-Charlotte Stenkil kommentera varför Moderaterna i Varberg nu säger ja och hur de ser på de ytterligare vindkraftsplanerna utanför Varbergskusten.

Här ser du hela listan med havsbaserade vindkraftsparker som planeras i Halland:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.