Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Styret i Varberg splittras av frågan om energiförsörjningen. Hör Varbergs kommunpolitiker diskutera den havsbaserade vindkraften i klippet. Foto: Anton Johansson

Så tycker partierna där du bor om havsbaserad vindkraft

Publicerad

I Varberg har frågan inneburit en splittring i det borgerliga styret. Ann-Charlotte Stenkil (M) säger blankt nej, men styrpartnern Christopher Bergenblock (C) säger ja till vindparkerna.

– Jag tycker det är oansvarigt beteende av Moderaterna, säger Bergenblock (C).

SVT har i mejl till samtliga partier i kustkommunerna Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg ställt frågan om de planerade vindkraftsparkerna utanför Hallandskusten ska byggas eller ej. Nedan finner du de svar SVT fått.

Laholm

I Laholm svarar kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C). Han anser att vindkraftverk utanför Laholms kommun kust bör byggas om det skulle bli aktuellt.

Kristdemokraterna i Laholm är av en annan uppfattning, de tycker inte parkerna bör byggas och menar att de halländska kommunerna redan tar ett stort ansvar för energiförsörjningen och klimatomställningen.

Halmstad

Oppositionsrådet i Halmstad Stefan Pålsson (S) anser att vindkraftsparkerna bör byggas.

”Halmstadborna har drabbats hårt av stigande energipriser och vindkraftverk som inte rätt placerade kan ge störningar i form av buller, skuggor och visuell dominans. Eftersom det i det här fallet är just havsbaserad vindkraft så blir den typen av störningar minimala.” skriver han.

Han får medhåll från Miljöpartiet och Vänsterpartiet som båda tycker vindkraften bör byggas ut utmed kusten.

Däremot ställer sig både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna negativa till planerna.

Sverigedemokraterna pekar på vindkraften som en opålitlig kraftkälla eftersom det inte alltid blåser. Därmed saknas den planerbarhet som är önskvärd.

”Det kommer dessutom att negativt påverka landskapsbilden då vindkraftverk, på uppemot 300 meter, placeras ute i havet” skriver Andreas Ahlqvist (SD).

Moderaterna i kommunen är försiktigt positiva med förbehåll för att de ännu inte diskuterat frågan internt.

Falkenberg

I Falkenberg är vindkraften omdebatterad. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) har vid flera tillfällen uttalat sin ovilja mot att det anläggs fler vindkraftverk i kommunen.

Till havs har Falkenbergsstyret med Socialdemokraterna i spetsen varit kritiska mot projektet Kattegatt off-shore som de anser kommer att ligga för nära land men är försiktigt optimistiska till parkerna som planeras längre ut.

”Vi ska ställa krav på både ekonomisk kompensation och på investeringar i till exempel fiskenäringen och i ny infrastruktur i hamnen.”, skriver Per Svensson (S).

Centerpartiet i Falkenberg välkomnar däremot parkerna som de menar är billiga, förnybara och säkerhetsmässigt kloka då de innebär en varierad energiproduktion.

Varberg

I klippet diskuterar några av politikerna i Varberg om huruvida de tycker den havsbaserade vindkraften ska byggas eller ej.

Vänsterpartiet i Varberg anser att det är viktigt att ta hänsyn till havsekologin och fisket men är positiva till att vindkraften byggs.

Sverigedemokraterna i Varbergs kommun säger nej till vindkraftsparkerna.

”Vi är en kärnkraftskommun och bidrar således rejält med el till södra Sverige som helhet redan.”, skriver Olle Hällnäs (SD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet