Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så långt har vi kommit i processen kring vindkraftsparkerna. Länsstyrelsens miljövårdsdirektör förklarar detta i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Vindkraftsparker planeras utanför Hallandskusten – el till två miljoner villor om året

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningarna för tre större vindkraftsparker i Kattegatt ligger just nu på Länsstyrelsen Hallands bord.

Frågor om hur vindkraftverkens drift och bygget av dem påverkar det marina livet, yrkesfisket, försvaret och turismen ska nu redas ut innan beslut tas av regeringen.

De tre ansökningarna som är aktuella gäller tillstånd att bygga parker i Sveriges ekonomiska zon i Kattegatt. Vindkraftsparkerna omfattas därför inte av det kommunala vetot utan beslutas direkt om av regeringen, på länsstyrelsens rekommendation.

– Just nu är vi i kompletteringsfasen, ansökningarna har börjat remissas ut till berörda aktörer och allmänhet, säger Per Leander, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Halland.

Valet 2022 Halland

Parkerna ska även prövas enligt miljöbalken då företagen Vattenfall och OX2 vill exploatera i Natura 2000-områden där miljön anses särskilt skyddsvärd.

Väntas stå klara 2030

Om det ges tillstånd enligt miljöbalken och lagen om Sveriges ekonomiska zon hoppas Vattenfall och OX2 att havsvindkraftsparkerna ska stå klara senast år 2030.

De tre parkerna beräknas producera tillräckligt med el för att göra Halland självförsörjande – vilket motsvarar två miljoner villors årsförbrukning.

Detta är Natura 2000-områden

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

I EU finns ett art- och habitatdirektiv som är EU:s främsta styrmedel för att uppnå målen för Konventionen om biologisk mångfald för att främja att den biologiska mångfalden och skydda hotade arter och livsmiljöer.

För att nå det målet ska alla EU-länder utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. De åtgärder som är nödvändiga för att målsättningen ska kunna uppnås bör genomföras inom vart och ett av de utsedda områdena.

Tillstånd för exploatering inom Natura 2000 ges av Länsstyrelsen som prövar ansökan mot miljöbalken.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet