Vindparken Galatea-Galene är uppdelad i två delområden. Galatea ligger cirka 25 kilometer utanför Falkenberg och Galene cirka 25 kilometer utanför Varberg. Foto: Google

Länsstyrelsen i Halland ger regeringen klartecken för vindparken Galatea-Galene

Uppdaterad
Publicerad

Både Länsstyrelsen i Halland och Försvarsmakten har sagt ja till att den havsbaserade vindparken Galatea-Galene kan få tillstånd att byggas. Om regeringen också säger ja kan den börja byggas redan 2026.

- Det här är ett viktigt steg för att möjliggöra mer förnybar elproduktion och på så sätt bidra till sänkta elpriser, klimatomställningen och att säkerställa fortsatt industriell konkurrenskraft i regionen, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige på OX2 som vill bygga parken.

Vindparken Galatea-Galene är uppdelad i två delområden. Galatea ligger cirka 25 kilometer utanför Falkenberg, och Galene cirka 25 kilometer utanför Varberg.

Försvarsmakten har meddelat att de inte har några invändningar för den norra delen av parken, men dialogen pågår fortfarande kring den södra delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.