Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tumlarna kan komma att behöva flytta på sig om det blir vindparker i Kattegatt. Starta klippet för att höra hur ett vindkraftverk låter under vattnet. Foto: SVT

Vindkraftsparkerna läggs i tumlarnas kärnområden – flyr från bullret

Publicerad
Val 2022

Tumlarpopulationen på västkusten har sina viktigaste livsmiljöer utanför Varberg, Falkenberg och Kullen i söder. Nu kan den bullerkänsliga tandvalen trängas bort av vindkraftsparkerna.

Studier i Nordsjön har visat att tumlare flyr uppemot 50 kilometer bort från platser där vindkraftsparker byggs. Det kan i sin tur påverka hela livsmiljön för tumlarna. Ur tumlarsynpunkt hade det bästa varit om man bygger parkerna på en plats där det redan i dag är bullrigt, enligt forskare.

– Man kan också försöka bygga under den tiden på året när tumlarna inte är där, säger tumlarforskaren Julia Carlström vid Naturhistoriska riksmuseet.

Saknas gränsvärde för buller i havet

Både i Sverige och internationellt saknas det riktlinjer och gränsvärden för hur mycket buller som får föras till havs – det skulle behövas för att garantera att tumlarna inte ska fara illa vid byggen av vindkraftsparker till havs, menar Julia Carlström.

I klippet ovan berättar hon om hur tumlarna påverkas av byggnationen av vindkraftsparker till havs. Nedan svarar vindkraftsproducenten på vilka åtgärder man vidtar för att mildra påverkan på det marina livet under bygget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är något vi tar på största allvar”. Hör hur projektledaren för vindkraftsparken Galatea/Galene förklara hur de ska minska påverkan på det marina livet – och kanske till och med bidra till det. Foto: Anton Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet