Ulrik Smedberg, 25-åringens försvarsadvokat, är inte förväntad över domslutet. Foto: SVT

25-åringens försvarsadvokat om friande domen

Uppdaterad
Publicerad

Ulrik Smedberg är den tidigare mordmisstänkte 25-åringens försvarsadvokat. Enligt honom är den friande domen inte en överraskning.

25-åringen var den enda av de fyra misstänkta gärningsmännen som satt fortsatt häktad efter förhandlingarna, men häktningen hade ingenting med mordet att göra.

– Han döms för andra gärningar som han erkänt men han frias för mordet, som de andra, säger Ulrik Smedberg.

Efter att ha läst tingsrättens motivering till de friande domarna konstaterar han att hans uppfattning stämmer överens med domarens.

Otillförlitlig telefonanalys

– Den telefonanalys som åklagaren byggt större delen av åtalet på, den har inte den tillförlitlighet som man kan kräva av bevisning i ett brottsmål, säger han.

Vidare menar han att det finns andra möjliga gärningsman och händelseförlopp. Det i samband med oklarheter kring offrets död gör att gör att utredningen inte räcker för en fällande dom.

Hur mår din klient?

– Tingsrättens beslut efter huvudförhandlingen innebar att ingen skulle vara häktad i det här målet, vilket betyder att vi redan då kunde förutspå en friande dom vad gäller mord. Det beskedet mottog han med stor lättnad. Det är naturligtvis en oerhörd press att vara misstänkt för ett så allvarligt brott, särskilt om man förklarar att man inte har med brottet att göra. Han är glad helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet