Samtliga fyra männen stod åtalade för mord vid Halmstads tingsrätt. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Friande domar för Marbäcksmordet

Uppdaterad
Publicerad

Bevisningen mot de fyra männen håller inte. Inga fingeravtryck, hårstrån eller blod binder dem till mordet utanför Halmstad i början av januari, konstaterar tingsrätten.

Klockan elva på fredagen kom domen från Halmstad tingsrätt om att alla fyra misstänkta för mordet i Marbäck frias.

Att den 30-årige mannen har dött efter att ha blivit skjuten i bland annat huvudet på skogsvägen utanför Halmstad är klarlagt, enligt tingsrätten.

Men vem eller vilka som gjort det är inte bevisat.

”Någon närmare utredning om vad som ledde fram till att dödsskjutningen och vad som hände i dödsögonblicket finns inte. Mordvapnet har inte återfunnits”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 25-åringens försvarsadvokat om friande domen

Det finns inte någon teknisk bevisning i form av fingeravtryck, hårstrån eller blod som binder de tilltalade till gärningarna, konstaterar tingsrätten vidare. Åklagarna har heller inte kunnat bevisa vid vilken tidpunkt mordet skedde, vilket ytterligare skapar tvivel om vem som haft möjlighet att befinna sig på mordplatsen när skotten verkligen avlossades, anser tingsrätten.

Tvillingar misstänktes

De fyra personerna som varit misstänkta för mordet är:

  • Tvillingparet från Blekinge. De båda unga männen är inte tidigare dömda för några brott. Åklagaren yrkade på fyra års sluten ungdomsvård.
  • 25-åringen från Göteborg. Mannen är tidigare dömd för flera fall av narkotikabrott och misshandel i Göteborgstrakten. Åklagaren yrkade på 18 års fängelse.
  • 50-åringen från Blekinge. Han misstänktes ha varit med och planerat mordet, men inte befunnit sig på mordplatsen. Åklagaren yrkade på 14 års fängelse.

Alla utom 25-åringen, som också är misstänkt för andra brott, släpptes fria under sista dagen av rättegången, vilket redan då gav en indikation på att de skulle komma att frias från mordanklagelserna.

Skjuten med tre skott

Den döde mannen i 30-årsåldern hittades av en privatperson på en skogsväg i Marbäck, öster om Halmstad, på förmiddagen den 9 januari i år.

Mannen var skjuten med tre skott från ett och samma vapen. Mordet bedöms ha genomförts kvällen eller natten innan kroppen hittades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet