Kammaråklagare Charlotte Österlund. Foto: Arkivfoto/SVT

Åklagaren yrkar på långa straff för Marbäcksmord

Publicerad

Under fredagsförmiddagen lade kammaråklagare Charlotte Österlund fram sitt slutanförande under rättegången kring mordet i Marbäck.

I dag är rättegångens sjunde och sista dag och Österlund yrkar på att de misstänkta yngre tvillingarna ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård. Hon yrkar även på att 25-åringen ska dömas till 18 års fängelse och att mannen i 50-årsåldern ska dömas till 14 års fängelse.

– 18-åringarna kan inte dömas till fängelse i och med att de är så unga. Det är sluten ungdomsvård som gäller, säger Charlotte Österlund.

Ska dömas för mord

Det är just för mord som hon menar att de misstänkta ska dömas. Att hon yrkar på något kortare fängelsetid för mannen i 50-årsåldern beror på att han inte var på platsen vid mordet.

– I första hand yrkar vi på mord för honom också, i andra hand medhjälp. Han var så pass involverad i planeringen.

Det är oklart vem som faktiskt höll i pistolen som användes för att skjuta den mördade mannen.

– Men vi vet att alla har varit på platsen och haft gemensam brottsplan. Målet var att målsägaren skulle dö. Det är rättspraxis, kan man visa på gemensam brottsplan så menar man att alla är så inblandade att de är att anse som gärningsmän, säger Charlotte Österlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer