Marie Allen är professor i rättsmedicin vid Uppsala Universitet. Foto: SVT/Privat

Åklagare kallar in experter för avancerad dna-analys

Publicerad

I utredningen kring Marbäcksmordet har åklagarsidan fått problem att fastställa vem av tvillingarna som lämnat DNA-spår på en patron som hittats på mordplatsen. Genom experthjälp från Uppsala universitet hoppas de nu bringa klarhet i frågan.

Sammanlagt fyra personer står åtalade misstänkta för ”att gemensamt och i samförstånd” utfört mordet på den man som hittades död i Marbäck utanför Halmstad, i januari i år. Två av dem är tvillingar.

Finns andra sätt

Ett av polisens spår från mordplatsen är DNA som hittats på en patron som aldrig avlossades. Det har konstaterats att det tillhör en av bröderna. Men eftersom de är enäggstvillingar finns inga skillnader på brödernas dna och åklagarsidan har än så länge inte kunnat bevisa vem av dem som lämnat spåren på patronen.

Nu har åklagarsidan engagerat forskare vid Uppsala universitet i ett försök att utröna från vem DNA:t på patronen kommer.

– Det går inte att skilja tvillingar med hjälp av vanlig DNA-profilering. Men det finns andra sätt, säger Marie Allen, professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet.

”Som att leta efter en nål i en höstack”

Genom avancerade metoder går det att upptäcka mutationer och förändringar som uppstått senare i livet, i den genetiska uppsättningen som man fått vid livets början.

– Nya mutationer i DNA:t uppkommer spontant hos alla människor. Hittar man många av dessa skillnader mellan tvillingar kan man använda dem för identifiering, säger Marie Allen.

Analysen är mer tids- och resurskrävande än den DNA-analys som normalt används i brottsutredningar.

– Det kan fortfarande vara en utmaning, allt beror på om man hittar skillnader eller ej. Det är lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Marie Allen.

Hon poängterar att det finns tre miljarder byggstenar i arvsmassan och att de avvikande skillnaderna kan röra sig om runt ett tiotal.

– Internationellt är det vetenskapligt påvisat att analyserna fungerar och att det varit en framkomlig väg i andra ärenden med tvillingpar. Men det finns inga garantier för att man hittar tillräckligt antal skillnader, säger Marie Allen.

Hon vill inte kommentera möjligheterna i Marbäcksfallet, eftersom det är en pågående utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man hittades död utanför Halmstad

Mer i ämnet