260 får sluta på Volvo lastvagnar i Tuve

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av svag efterfrågan på den europeiska lastbilsmarknaden har Volvokoncernen beslutat att, som de utrycker det i ett pressmeddelande, dra tillbaka den tidigare taktökningen.

Med andra ord kommer tredje skiftet på fabriken i Tuve att försvinna, enligt. Något som drabbar 260 bemanningsanställda.

”Den sänkta produktionstakten är en del av den anpassning av det europeiska produktionssystemet som berör verksamheter i Sverige, Belgien och Frankrike” skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

Volvo lastvagnar

Platschefen Johan Jinhage beskriver stämningen på fabriken efter beskedet:

– Jag tror att det känns tungt för alla i fabriken. Jag är säker på att många är besvikna och jag tror att det finns många som är ledsna.

Varför måste ni göra såhär?

– På grund av den svagare efterfrågan på marknaden så känner vi att kapaciteten vi har just nu är för hög jämfört med den orderingång vi har. Därför behöver vi ta ner vårt kvällsskift.

Hur ser framtiden ut, kan man vänta sig fler nerdragningar?

– Vad vi ser nu är att rätt takt för oss är den 75-takten som vi börjar med efter årsskiftet. Den känns som att den kan hålla.

Inga fler nerdragningar alltså?

– Inte som jag kan se, nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo lastvagnar

Mer i ämnet