”Det är ofantligt mycket pengar – det kommer synas i verksamheterna” Foto: SVT

47 miljoner kan sparas – facken tar kamp

Uppdaterad
Publicerad

Tre fackförbund tar nu upp kampen mot de sparförslag på 47 miljoner kronor inom de sociala verksamheterna som socialnämnden i Halmstad kan klubba igenom. Facken menar att personal och de som har det tufft i samhället blir lidande.

Enligt det sparförslag som ligger på bordet kan 47 miljoner behöva tas från sociala verksamheter. Det handlar bland annat om boendestöd, familjehem och mottagningsenheter för barn och vuxna. Nu går fackförbunden Kommunal, Akademikerförbundet SSR och Vision till kamp.

– Vi är beredda att gå så långt som det är möjligt. För det här riskerar att öka sjuktalen, vilket gör att personer kan sluta för att de inte klarar av det. Det innebär rekryteringar och sjukskrivningar och det kostar mycket för kommunen, säger Markus Andersson, huvudskyddsombud för Vision.

Budgetförslag på onsdag

Den styrande alliansen lämnar sitt budgetförslag för Halmstad kommun på onsdagen den 21 november. I december beslutas det i fullmäktige.

I klippet kan du höra Kommunals Ronny Remse och Visions Markus Andersson berätta om konsekvenserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.