”Vi har ett ansträngt ekonomiskt läge”, säger Ella Kardemark (KD) som är ordförande i socialnämnden i pressmeddelande. Foto: SVT

Nedskärningar föreslås för Socialförvaltningen i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Ökade kostnader för ensamkommande och LSS ställer Socialförvaltningen inför utmaningar när man ska få budgeten i balans. Därför föreslår tjänstemännen stora nedskärningar.

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kom under hösten 2015 i kombination med ökade kostnaderna för LSS innebar stora kostnader för Socialförvaltningen i Halmstad kommun.

Nu föreslår tjänstemännen nedskärningar på dryg 60 miljoner kronor, motsvarande 70 tjänster. Ärendet har dock återremitterats för att förvaltningen ska kunna genomföra en konsekvensbeskrivning.

– Vi har ett ansträngt ekonomiskt läge. Det som fanns på socialnämndens bord i dag är ett tjänstemannaförslag. För att nämnden ska kunna ta ställning till förslagen har vi idag återremitterat ärendet och givit förvaltningen i uppdrag att ta fram en konsekvensbeskrivning, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.

Kan få konsekvenser för boendestöd

Om sparkraven går igenom kan de väntas få konsekvenser för bland annat bemanningen inom boenden och boendstöd.

– Det hade inte varit acceptabelt att ta beslutet i dag. Vi måste invänta konsekvensbeskrivningarna innan vi går vidare. Skulle tjänstemannaförslaget gått igenom får det alldeles för dramatiska konsekvenser för både personal och brukare, säger Tord Johansson (S), vice ordförande i socialnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstad

Mer i ämnet