Höganäs Sweden i Halmstad framställer atomiserat järnpulver av järnskrot Foto: TT

50 ton smält stål har läckt ut på fabriksgolvet

Uppdaterad
Publicerad

Det gick hål i en skänkugn och en stålmassa varmare än tusen grader läckte ut på fabriksgolvet på Höganäs AB:s järnverk i Halmstad. Räddningstjänsten har varit på plats under förmiddagen.

SOS larmade ut räddningstjänsten vid tio över nio på fredagsmorgonen till Höganäs AB:s anläggning i Halmstad med informationen om att smält järn brinner på golvet i fabriken.

– Det är 50 ton smält stål som har läckt ut från en skänk i fabriken, säger Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Det smälta stålet håller över tusen grader.

”Känd risk”

Omkring två timmar senare kunde räddningstjänsten lämna platsen efter att med vatten ha kylt ner stålet till 60-70 grader.

Enligt företaget har läckaget orsakats av att det gått hål i botten av en skänkugn. Fabriken i Halmstad har omkring hundra anställda, men ingen person ska ha kommit till skada.

– Det är en känd risk i den delen av processen, vilket innebär att vi har tydliga säkerhetsåtgärder i det momentet. Det smälta stålet hamnar vid ett läckage i en eldfast grop under skänkugnen där det ligger nu och får svalna, säger Ulrika Rask Lindholm, kommunikationschef på Höganäs AB.

Senast en liknande olycka inträffade på anläggningen i Halmstad var för fyra år sedan, enligt företaget.

Slaggpotta lossnade

Men för omkring två veckor sedan larmades räddningstjänsten senast till fabriken då en behållare med smält metall riskerade att ramla ner från ett fäst. Räddningstjänsten fick då övervaka fabriken hela natten.

LÄS MER: Smält järnslagg riskerar att rinna ut

Men den händelsen hänger inte ihop med det som hände på fredagen, enligt företaget.

– Det är två helt olika moment av produktionen. Då var det en slaggpotta som lossnade från en krok när den höll på att lastas på en lastbil. Den händelsen håller vi fortfarande på att utreda så att det inte ska hända igen, säger Ulrika Rask Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.