Uppskattningsvis var femte person lider av långvarig smärta. Foto: SVT

70 000 hallänningar lider av långvarig smärta

Uppdaterad
Publicerad

Har du haft ont någonstans i kroppen varje dag i mer än tre månader? Risken är att du drabbats av långvarig smärta, som innebär att smärtsinnet retats upp. Enligt överläkaren Anders Källgård, som arbetar på smärtrehabiliteringen på sjukhuset i Varberg, lider var femte person av detta.

– Det är en folksjukdom, dels för att det blivit klassat som en sjukdom av WHO och dels för att 20 procent av befolkningen har det. Bara i Halland lider 70 000 personer av långvarig smärta, säger Anders Källgård.

Smärtrehabiliteringen på sjukhuset i Varberg har funnits i många år under olika namn. Det är Region Hallands enda smärtenhet. Det är hit patienter skickas när vårdcentralerna kör fast.

Patienter får öva vardagssysslor

– Vårt uppdrag är att höja livskvalitén trots att smärtan inte går att behandla bort. Man får träffa ett team bestående av bland annat psykolog, sjukgymnast och läkare, berättar Anders Källgård.

Ett utlåtande med förslag skrivs. Vissa patienter skickas tillbaka till vårdcentralerna. Andra kan få hjälp på rehabiliteringen genom exempelvis bassängövningar, mindfulness och ACT som är en typ av kognitiv beteendeterapi. Det finns också en träningslägenhet där patienter kan öva upp sina vardagssysslor.

I klippet hör du Anders Källgård prata mer om långvarig smärta.

Långvarig smärta

• Betraktas numera som en egen sjukdom.

• Innebär att man haft ont varje dag i minst tre till sex månader.

• Skiljer sig från akut smärta som är ett slags larm om att något inte står rätt till i kroppen.

• Är sällan farligt men kan påverka vardagen och leda till depression.

• Förklaringen till smärtan kan variera.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.