Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

98 narkotikaklassade tabletter försvann från person med hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos en brukare som haft dagliga besök av hemtjänsten upptäckte man att 98 narkotikaklassade tabletter saknades. Stöld kan inte uteslutas, menar Laholms kommun, som inte valt att polisanmäla händelsen.

Upptäckten gjordes i november och Laholms kommun upprättade en lex Sarah-anmälan. I den står att brukaren inte behövt läkemedlet på flera månader och att tabletterna funnits i ett olåst skåp som bara anhöriga och hemtjänsten känner till.

Efter händelsen har kommunen kontrollräknat läkemedel hos andra brukare där antalet har stämt. De har även haft samtal med personalen.

Inför digitala medicinskåp

Ansvarig chef skriver i anmälan att kommunen kommer införa digitala medicinskåp under 2021 för att minska risken för läkemedelssvinn.

Då det inte inneburit någon skada för brukaren att läkemedel försvunnit görs bedömningen att händelsen inte anses vara ett missförhållande enligt bestämmelserna om lex Sarah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.