Idag avgjordes tredje deltävlingen i Vallåsens downhill-cup. Arrangörerna vill bjuda in fler till mountainbike cykling som tidigare klassats som extrem. Det är en växande sport för allt fler i alla åldrar. Foto: Anders Fall

Adrenalinsport öppnas för fler

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes tredje deltävlingen i Vallåsens downhill-cup. Arrangörerna vill bjuda in till mountainbike-cykling, som tidigare klassats som extrem. Det är en växande sport för allt fler i alla åldrar.

Det är söndag och ankarliftarna vid Vallåsen skidbacke brummar i bakgrunden. Cyklisterna sätter liftpinnen bakom sadeln och rullas upp för backen. I fyra säsonger har Kristian ”Vilse” Jakobsson arrenderat och drivit anläggningen med ett gäng kompisar för att de helt enkelt tycker det är roligt med downhill-cykling.

– Det är en växande skara som kommer till oss sedan vi tog över driften av MTB anläggningen. När jag började för tio år sedan var det bara extrema galningar som åkte, säger Kristian Jacobsson.

Dyr utrustning

Varje säsong dyker ett stort gäng upp på helgerna. Kristian och hans kompisar har 30 cyklar som de hyr ut och de tror att det gör att fler kommer till sporten, istället för att behöva köpa en dyr cykel men det är fler som kommer till backen med egna cyklar.

– En av anledning till att allt fler åker är att det går att hyra utrustning enklare än tidigare. Många vill ju testa utan att lägga 20-30 tusen på en cykel, säger Kristian Jacobsson.

Vinnare från Göteborg

Dagens vinnare blev Daniel Bagge från Göteborg som brukar åka runt och köra downhill på helgerna.

– Det är alltid kul att vinna. Det är mycket som är kul med downhill. Snabbheten, adrenalinet och så är alla så trevliga. Jag åker med kompisar som man kan dela adrenalinet med, säger Daniel Bagge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.