Advokatens roll ska ha varit att förmedla information mellan sin häktade klient och andra inblandade personer om att den pluggade pistolen placerats ut. Foto: Polisen

Advokat döms för grovt skyddande av brottsling

Uppdaterad
Publicerad

En advokat i 65-årsåldern döms för grovt skyddande av brottsling. Agerandet upptäcktes när polisen fick tillgång till chattar från den krypterade tjänsten Encrochat.

Advokaten företrädde en klient som stod misstänkt för grovt vapenbrott och medhjälp till mordförsök. Detta efter en skjutning där sju skott avlossats i ett bostadsområde på Östergård i Halmstad 2019.

Klienten hävdade då i rätten att en pistol som ser ut att bli överlämnad i en filmupptagning var pluggad och inte gick att använda.

Villkorlig dom

Enligt domen i Halmstads tingsrätt har advokaten förmedlat information mellan sin häktade klient och andra inblandade personer om den pluggade pistolen som placerats i en källare, som falsk bevisning, med syfte att få klienten frikänd för mordförsök.

Advokaten har nekat till anklagelserna och under rättegången valde han att hålla tyst med hänvisning till advokatsed. Han döms till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 100 000 kronor.

Enligt rätten kommer domen sannolikt innebära att advokaten blir utesluten ur Sveriges advokatsamfund och inte längre kan utöva verksamhet som advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer