Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rör sig älgen bland bostäderna. Foto: Privat

Aggressiv älg sprider oro i grannskap i Väröbacka

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har en ensam älgtjur varit till stort bekymmer för boende i området Nasaret i Väröbacka utanför Varberg. Tjuren har skrämt, jagat och stångat personer i området och nu vill flera att den ska skjutas innan något riktigt allvarligt inträffar.

Det var i början på augusti som tjuren började dyka upp i grannskapet. Den sägs vara onormalt social och har inget emot att trampa in i folks trädgårdar. Men att den inte visar rädsla för människor har visat sig vara ett stort problem.

– Boende har blivit jagade och stångade. Den sprider verkligen oro här. Barnen får inte gå till bussen utan vi kör dem, berättar Christina Almén, som bor i Nasaret.

En av de som blivit utsatta är 75-årige Mats Linder, som stångades i sin trädgård.

– Trots att jag försökte skrämma den genom att klappa händerna attackerade den. Jag ramlade så stångkraften blev inte så stor, annars hade det kunnat gå illa, säger han.

Christina Almén kämpar för att få bort älgen. Foto: Privat

Han är inte den enda som utsatts. En kvinna i området fick fly upp på en trave lastpallar när älgen kom springande. En annan granne ska ha blivit jagad runt sin egen bil.

Lagt flera timmar

Christina Almén har själv inte blivit utsatt för älgens raseri. Men när hennes pappa blev jagad för några veckor sedan kände hon att någonting behövde göras. Hon har blivit frontfiguren i striden med att försöka få bort den ovälkomna gästen från grannskapet.

– Jag har lagt mellan 25 och 30 timmar på den här älgen. Bland annat har jag lagt varningslappar i folks brevlådor och satt upp lappar på träd i skogarna där folk plockar svamp eller joggar, berättar hon.

Älgjakten börjar snart, men i den kvot som ska skjutas i området ingår endast en ko. Tjuren klarar sig undan och därför bestämde sig Christina för att kontakta polisen. I en månad höll hon på att ringa för att få dem att göra något åt saken.

– Men de har sagt nej då de menar att det måste ske allvarliga incidenter. Då blev jag arg, berättar hon.

Ska nu skjutas

Christina valde då att göra en sammanställning av alla de gånger som älgen besvärat de boende i området. Hon fick ihop 17 incidenter.

– Det är allt från att den gjort utfall till att den attackerat och stångat folk, säger hon.

Efter att ha lämnat in sin rapport gick det fort. I måndags kom beskedet att älgen ska skjutas. Polisens eftersöksjägare kommer då arbeta ihop med det lokala jaktlaget. I tisdags var de ute och sökte, men utan framgång.

En av flera varningslappar som satts upp i området. Foto: Privat

– Så nu har vi blivit uppmanade att ringa om vi ser den, säger Christina Almén.

Hon vill hellre att älgen skjuts än att den jagas bort eftersom det då finns risk att den börjar plåga andra bostadsområden.

Misstänker sjukdom

Varför älgen beter sig som den gör finns det olika teorier om. En är att tjuren är på jakt efter en ko för att para sig. En annan är att den blivit full av att kalasa på jästa äpplen i trädgårdarna. Mats Linder, som själv stångats av älgen, har sin egen teori.

– Jag har hört att det ska vara nåt fel på den. Att den är sjuk på nåt sätt. Normalt sett brukar ju älgar sticka iväg om de kommer i kontakt med människor. Så har det i alla fall varit tidigare när vi har haft älg i området, säger han.

Varbergsposten var först med att skriva om nyheten.

Älgen kan vara borta i flera dagar för att sen plötsligt dyka upp. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer