Sveriges riksdag. Foto: TT

Åklagaren: ”Finns inga brottsmisstankar”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen uppgav polisen i Varberg att riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholz (S) skulle vara misstänkt för rattfylleri och drograttfylleri efter en krock i Kungsbacka i fredags. Detta dementerar överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren på onsdagen och säger att ingen är misstänkt för brott i nuläget, och har heller aldrig varit. Det hela utreds som en olycka.

Enligt uppgifter från polisens stationsbefäl i Varberg i helgen var politikern skäligen misstänkt för grovt rattfylleri och drograttfylleri. Det skrevs också en anmälan om misstänkt rattfylleri efter olyckan.

Men på onsdagen säger överklagare Anders Jakobsson, som nu leder utredningen, till SVT Nyheter Halland att framkommit felaktiga uppgifter initialt.

Inte delgetts misstanke

De utandningsprov som togs på plats visade inga tecken på att hon skulle ha druckit alkohol i samband med att ha kört bil.Riksdagsledamoten har heller inte delgetts misstanke om brott.

– Vi får se vad blodprovet ger. Sedan får man ta ställning till ifall någon ska delges brott. Och det är ingen som är delgiven brottsmisstanke idag, säger överåklagare Anders Jakobsson.

I dagsläget vet vi ingenting annat än att det skett en olycka och att blodprov är skickat på analys, menar Jakobsson.

– Det här är rutin. Det här gör man alltid, oavsett om det är statsministern som kör bilen, säger han.

Går på starka smärtstillande

Till P4 Halland säger Sara Heikkinen Breitholtz att hon äter stark smärtstillande medicin, som man i normalfallet får köra bil på, utskriven från läkare.

SVT Nyheter Halland söker Sara Heikkinen Breitholtz för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.