Charlotte Österlund, åklagare. Foto: SVT

Åklagaren kan överklaga Deromefallet

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att bevisa att de 14-åriga pojkarna i Deromefallet mördade den 65-årige mannen förra sommaren. Det konstaterade rätten på tisdagen när domen föll. Nu överväger åklagaren Charlotte Österlund att överklaga domen.

De två 14-åriga pojkarna som varit misstänkta för att ha mördat en 65-årig man i hans bostad i Derome förra sommaren frias av Varbergs tingsrätt för mord, men fälls för grov stöld. Det stod klart när domen kom på tisdagen.

Åklagaren Carlotte Österlund är inte helt överraskad, men ska nu diskutera ett eventuellt överklagande med åklagarkollegan Klas Lundgren.

Deromemordet

– Vi måste titta på det, jag och Klas Lundgren, och diskutera. Och även plocka fram det gamla Lindomefallet och andra tidigare avgöranden innan vi bestämmer oss.

Tittar på Lindomefallet

I det så kallade Lindomefallet friades två män för mord eftersom de skyllde på varandra. Att de 14-åriga pojkarna i Derome frias för mord kan bero på samma sak, nämligen att de skyller på varandra.

– Vi har inte kunnat utreda vem av pojkarna som gjort vad.

Men att det skulle vara någon annan än någon av de två pojkarna som haft ihjäl den 65-årige mannen är uteslutet menar Charlotte Österlund.

– Ja, man konstaterar från tingsrättens sida att det inte finns några alternativa gärningsmän utan det är ju de här pojkarna som bragt den här mannen om livet, men att man inte kan utreda vem som har gjort det.

Innebär det att man kan skylla på varandra för att frias för mord?

– Svårt att säga, så djupt har jag inte analyserat domen. Det är sådant vi måste titta på nu, jag och Klas Lundgren.

Har det varit ett svårt fall med tanke på pojkarnas låga ålder?

– Inte på grund av deras ålder utan för att vi inte kunnat klargöra exakt vad som skett på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet