Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt åklagaren har IS-kvinnan fört sin son till Syrien trots det pågående inbördeskriget. Hon har också möjliggjort att han har använts som barnsoldat och i propagandasyften. Foto: Illustration: Anders Molin, Pontus Lundahl/TT

Halländska IS-återvändaren nekar till att ha skickat ut sonen i krig: ”Hon har inte rekryterat pojken”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren måste kvinnan, som vuxit upp i Halland, ha förstått att hon var på väg att ta med sina barn till inbördeskriget i Syrien. Det säger åklagaren under den första rättegångsdagen mot den uppmärksammade IS-kvinnan, som just nu pågår. Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

– Hon har varit tydlig med att hon inte sympatiserat med något sådant, säger kvinnans advokat Mikael Westerlund.

Vid 9.30, efter ungefär en kvarts försening, fördes hon in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Kvinnan, som är uppvuxen i Halland men som levt ett kringflackande liv i flera länder i Europa och Mellanöstern, står åtalad för att ha använt en av sina söner som barnsoldat i Syrien. I dag inleddes den första förhandlingsdagen av fem.

Kvinnan, som förutom handfängsel även bar hijab, glasögon, kjol och en beige långärmad tröja, påstår själv att hon har blivit lurad till krigets Syrien av sin tidigare man. Men enligt åklagare Reena Devgun stämmer inte det, hon hävdar att IS-kvinnan delade IS ideologi.

Nekar brott

IS-kvinnan har hela tiden nekat till brott och uppgett att hon blev lurad av sin dåvarande man att resa till det IS-kontrollerade området.

– Hennes inställning är att hon inte rekryterat den här pojken, hon har inte heller varit inblandad i att den här pojken eventuellt har deltagit i striderheter, säger Mikael Westerlund.

Använts som barnsoldat

Enligt åklagaren har IS-kvinnan, som ensam vårdnadshavare, fört sin son till Syrien trots det pågående inbördeskriget. Hon har också möjliggjort att han har använts som barnsoldat och i propagandasyften.

– Från det att han var 12 år till dess att han fyllt 15 år har hon som stod för hans dagliga omsorg bland annat låtit honom hantera vapen och utrustning i bostaden. Hon har inte vid något tillfälle förhindrat att han används som barnsoldat, säger Reena Devgun och fortsätter:

– Han har utsatts för livsfara. Som barnsoldat har han orsakat allvarlig skada och svårt lidande.

Förnekar brott

Bland bevisningen finns, förutom chattloggar mellan en av kvinnans avlidna söner och hans farmor, även chattar mellan IS-kvinnan och hennes släktingar, avlyssnade samtal och dokumentation från IS som omhändertagits av den USA-ledda koalitionen.

– IS har haft en otroligt omfattande byråkrati, säger åklagaren Reena Devgun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.