Dom väntas i Varbergs tingsrätt den 26:e oktober. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och dagsböter i fallet Dick Nord

Uppdaterad
Publicerad

Under andra och sista dagen av rättegången i fallet Dick Nord, yrkade åklagaren Lena Lithner på villkorlig dom och dagsböter för den före detta vårdare som misstänks ha ofredat autistiske Dick på ett av Hultagårdens LSS-boenden i Göteborgstrakten.

Den 27-årige före detta vårdaren ska enligt åtalet ha lagt en saccosäck över Dick och sedan tryckt ner den med knäna mot bröstkorgen på honom. Vårdaren själv menar att det är direktiv från ledningen att använda saccosäcken för att inte skada sig själv eller andra.  Vårdaren nekar till att han även satt sig på säcken ovanpå Dick.

Åklagaren ansåg att straffvärdet motsvarar fängelsestraff i ett par månader men vägde in att den fd vårdaren sedan tidigare är ostraffad och valde då att stanna vid att yrka på villkorlig dom och dagsböter.

Försvaret yrkar på att åtal ogillas

Försvaret däremot vill att rätten ogillar åtalet. Dom väntas i Varbergs tingsrätt den 26:e oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer