En person ur personalen på ett LSS-boende i Göteborgsområdet dömdes för ofredande. Foto: Privat/SVT

Personal åtalas för ofredande mot autistiske Dick

Uppdaterad
Publicerad

Autistiske Dick kränktes allvarligt och hotades av personal på ett LSS-boende i Göteborgsområdet, enligt en stämningsansökan inlämnad till Varbergs tingsrätt. Därför åtalas nu den person som ska ha utsatt Dick för ofredandet.

SVT Nyheter Väst har tidigare avslöjat att en person ur personalen på ett gruppboende i oktober 2018 hotat autistiske Dick Nord med våld flera gånger, och hur samma person sätter eller lägger sig över honom med en saccosäck.

I en hemlig ljudinspelning som SVT fick ta del av hörs det hur en person ur personalen försöker få den nu åtalade personen att sluta ofreda Dick.

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, sa den ansvarige chefen Martin Linde-Rahr till SVT Nyheter vid tidpunkten.

Förnekar brott

Enligt åtalet vid Varbergs tingsrätt ska den nu åtalade anställde ha fortsatt ofredandet av Dick tills en annan ur personalen sagt till denne att sluta. Nu har personen åtalats för ofredande. Den åtalade personen förnekar brott.

I en reportageserie från SVT Nyheter avslöjades det att även andra personer ur personalen på boendet ska ha utsatt Dick för kränkningar.

”Fått ytterligare traumatiska upplevelser”

– Dick är ju i en oerhört utsatt situation. Han ska kunna lita på sin personal och det här är ju något som hänt bakom stängda dörrar där man inte haft någon insyn, säger hans moster Emma Eriksson.

Just nu bor Dick på ett LSS-boende i Oskarström utanför Halmstad. Mer än 15 mil från där hans familj befinner sig.

– Vi kämpar fortfarande för att han ska få komma hem till sin hemkommun och bo närmre oss. I stället som nu, när han fått ytterligare traumatiska upplevelser genom att han flyttat någonstans där han inte känner någon eller något, säger hon.

SVT Nyheter har sökt Martin Linde-Rahr, som är högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden.

I klippet ser du animerade sekvenser från händelsen som den misstänkte nu åtalas för, tillsammans med ljudupptagningar.

I Hultagårdsgruppen ingår ett antal gruppboenden och andra verksamheter.

Gruppboenden bedrivs både i företaget Hultagården AB och stiftelsen Hultagården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet