Mats Dahlgren är försvarsadvokat för den vårdare som hade hand om Dick Nord. Foto: SVT

Försvarsadvokaten: ”Hade räknat med att min klient skulle bli fri från ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Dick Nords förre vårdare hävdar att försökte skydda både sig själv och Dick när han pressade ner honom under en saccosäck. Försvarsadvokaten Mats Dahlgren hade räknat med att vårdaren skulle frias med hänvisning tillnödvärn. Istället döms han för ofredande till villkorlig dom och skadestånd på 15 000 kronor.

– Vi ska överväga vad vi ska göra när vi läser domen tillsammans. Men det är dels nödrätten, dels rätten till nödvärn som vi riktar in oss på om vi väljer att överklaga domen, säger försvarsadvokaten Mats Dahlgren.

Hur mår din klient?

Kränkningar och hot på gruppboende

– Han har känt en väldigt stor press under lång tid, svarar Mats Dahlgren.

Se hela intervjun med försvarsadvokaten i klippet här ovanför.

Trykte ner Dick under en saccosäck

Det var under hösten 2018 som vårdaren på gruppboendet lade en saccosäck över Dick Nord, som har en funktionsnedsättning, och satte sig på den. Han tryckte ner sitt knä mot Dicks bröstkorg så att han inte kunde komma loss.

Enligt tingsrättens uppfattning är det uppenbart att vårdaren tappat fattningen och på ett allvarligt sätta agerat i strid med de arbetsmetoder som fanns gällande hur Dick Nord skulle bemötas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet