På Dicks tidigare boende blev han hotad och kränkt. Nu riktar även Ivo kritik mot hans nya boende Humana. Foto: SVT/TT

Ivo riktar hård kritik mot Dicks nya boende

Uppdaterad
Publicerad

Autistiske Dick Nord har rätt till goda levnadsvillkor enligt lagen. På hans tidigare boende blev han hotad och kränkt. Men inte heller på hans nya boende Humana så får han den omvårdnad han har rätt till konstaterar Ivo i sitt beslut.
– Ett gruppboende ska bryta isolering, men här får han till exempel sitta och äta mat ensam i sin lägenhet, säger Lena Almvik Gobor som är inspektör.

Dick Nord är från Partille. Hans moster, Emma Eriksson, har tidigare larmat om att han far illa på sitt nya boende Humana i Oskarström utanför Halmstad. Ivo riktar nu också kritik.

– Jag kan säga att han inte får god omvårdnad utifrån hans behov, säger Lena Almvik Gobor som är inspektör på inspektionen för vård och omsorg.

Dick Nord behöver omsorg alla dygnets vakna timmar för att han inte ska bli orolig – och slå sig själv, eller andra. Han är 37 år, men på ett litet barns intellektuella nivå. Han har rätt till vård enligt lagen om särskild service, LSS.

Oförberedda på Dicks ankomst

I beslutet från Inspektionen för vård och omsorg skriver man även att personalen inte varit tillräckligt förberedd på Dicks ankomst. Först när han flyttade in började boendet att kartlägga hans behov.

– Deras planering har varit för dålig. Dick är en utsatt person. Han behöver extra mycket struktur och det har inte funnits. De har inte heller lärt sig att kommunicera med honom på rätt sätt, säger Lena Almvik Gobor.

”Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att boendet  inte var färdigställt då den enskilde flyttade in. Det utfördes fortfarande byggarbete i fastigheten efter den enskildes inflyttning, med oförutsedda händelser och ljud som följd.”  skriver Ivo bland annat i sitt beslut. Boendet hade inte helt byggts klart när Dick Nord flyttade dit. Fortfarande nu i februari är han den enda som bor där.

Lämnas ensam utan personal

Inspektör Lena Almvik Gobor inspekterade även Dicks tidigare boende. Då bodde han på Hultagårdens boende i Göteborgsområdet. Där blev han hotad och kränkt av personalen. Något som SVT Nyheter Väst berättat om tidigare. Men på det boendet fick han äta ute med andra som bodde på boendet.

– Att bryta isoleringen är ett av boendets uppdrag. På förra boendet fick han äta ute i de gemensamma utrymmen som fanns. På nya boendet får han äta själv inne i sin lägenhet. Det gemensamma utrymmet är istället personalens utrymme trots att Dick är ensam boende. Vill han få kontakt med personalen så måste han gå och knacka på dörren, säger Lena Almvik Gobor.

Det är Partille kommun som placerat Dick på det nya boendet efter att Hultagårdens boende, där Dick tidigare bodde, sagt upp hans plats. Men kommunen vill inte svara på några frågor om fallet, och hänvisar att det nu pågår en rättsprocess som ska komma fram till om kommunen faktiskt ger Dick goda levnadsvillkor såsom lagen kräver.

Omsorgsföretaget Humana som driver boendet säger att man inte vill diskutera kritiken i media, men att man välkomna Ivo:s granskning.

– Vi kommer före den 13 mars ha besvarat. Självklart kommer vi titta på de olika punkter Ivo tar upp, säger Patrik Silverudd som är företagets presstalesperson.

Kommer ni åtgärda dessa före 13 mars?

– Vi vill inte diskutera kritiken i media.

Men kommer ni att åtgärda de punkter som Ivo kritiserar före den 13 mars?

– Vi välkomnar att Ivo granskar våra verksamheter, men diskuterar inte kritiken i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer