Flera ur personalen på Hultagården har agerat kränkande och aggressivt mot autistiske Dick Nord, 36. Foto: SVT/TT

Skarp IVO-kritik mot gruppboendet där autistiske Dick utsattes för kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

IVO riktar skarp kritik mot ett av Hultagårdens gruppboenden där autistiske Dick Nord blivit hotad och kränkt av personalen. Bland annat kritiseras boendet för hur man använt sig av en sittsäck som fasthållningsmetod.

Vi har tidigare berättat om autistiske Dick Nord från Partille som hotades och kränktes på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet. Dick har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå, och enligt Dicks läkare är trygghet och stabilitet helt avgörande för honom.

Men i en inspelning, som SVT Nyheter Väst kunnat ta del av, hörs hur en personal på boendet skriker mot Dick, sitter eller ligger över honom med en sittsäck och hotar att slå honom.

Fasthållning i strid mot lagstiftningen

Efter avslöjandena inledde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en granskning av Hultagården eftersom de misstänkte att personalen använde sig av olagliga tvångsmetoder. Nu har IVO:s beslut kommit och Hultagården får skarp kritik från tillsynsmyndigheten.

Boendet kritiseras både för att ha använt tvångs- och begränsningsåtgärder mot enskilda i strid mot gällande lag, för att inte ha fullständig dokumentation och för att personalen inte har den kompetens som krävs utifrån de boendes behov.

De tvångsåtgärder som Hultagården kritiseras för är att ha använt en så kallad sittsäck till att lägga ner och hålla fast de boende. Att använda en sittsäck på det sätt som man gör på gruppboendet, är i strid med gällande lagstiftning skriver IVO.

Dessutom har boendet inte dokumenterat i vilken omfattning och varför man använt sittsäcken för att hålla fast Dick och andra boende.

Saknas kompetens

Ytterligare en punkt som Hultagården får kritik för är att endast fem personer i personalgruppen på 26 personer har utbildning i Alternativ och Kompletterande Kommunikation, trots att samtliga som bor i boendet har nedsatt kommunikationsförmåga. En brist som IVO skriver är ”förvånande”. Färre än hälften av personalen har någon form av fortbildning i lågaffektivt bemötande.

”IVO bedömer att huvudmannen inte har säkerställt att personalen har en kompetens som motsvarar de boendes behov. Detta bedömer IVO som en brist som påverkar verksamhetens kvatlitet på ett betydande sätt” skriver IVO i sitt beslut.

Myndigheten begär nu att Hultagården ska inkomma med sin inställning till de brister som IVO pekar på samt vilka åtgärder man redan vidtagit eller planerat att vidta.

Sagt upp sig

Martin Linde Rahr är högsta ansvarige Hultagården. Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att beteendet som hörs från personalen i inspelningen är oacceptabel.

– Vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, sa Martin Linde Rahr.

I ett mejlsvar svarar han att man: ”...ser mycket allvarligt på all substantiell kritik och vi kommer naturligtvis att vidta de åtgärder som krävs för att undanröja klagomålen. Hur vi ämnar göra det kommer vi att presentera för IVO.”

Personalen som hörs i klippet har sagt upp sig från sin arbetsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet