Dick Nord är inte ensam om att ha utsatts för tvångsåtgärder enligt Rebecka Forsberg. Foto: SVT/TT

Stor risk att fler drabbats av dålig omsorg

Uppdaterad
Publicerad

LSS-boenden för vuxna dras med omfattande brister, enligt Inspektionen för Vård och omsorg. Nu ska myndigheten granska gruppboenden i hela landet.
– Det handlar om utsatta människor som behöver vår hjälp att göra sin röst hörd, säger Rebecka Forsberg, projektledare på IVO.

Runt 28 000 personer med olika funktionsnedsättningar bor idag i så kallade bostäder med särskild service. Där löper de en stor risk att utsättas för en rad olika brister. Det menar Inspektionen för vård och omsorg som beslutat att genomföra en nationell tillsyn för att komma tillrätta med problemen.

– Det handlar om brister som återkommer år efter år. Nu sätter vi de ytterst ansvariga under lupp, säger Rebecka Forsberg, projektledare på IVO.

SVT har tidigare rapporterat om gravt autistiske Dick Nord som bland annat trycktes ner med en sittsäck av personal på ett av Hultagårdens boenden i Göteborgsområdet. Efter avslöjandet inledde Inspektionen för vård och omsorg en separat utredning av Hultagården. Den ledde till skarp kritik.

De kommuner och privata utförare som nu ska granskas har valts ut systematiskt, utifrån bland annat öppna jämförelser och anmälningar till IVO.

I klippet ovan ger Rebecka Forsberg exempel på brister som myndigheten noterat på gruppboenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet