Foto: SVT

Anhöriga valde att i hemlighet spela in hur Dick hade det på gruppboendet

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av oro valde till slut Dick Nords moster att i hemlighet montera en diktafon i Dicks lägenhet på gruppboendet.

– Det man hör är fullständigt oacceptabelt. Det är svårt att somna efter att man lyssnat, säger Dicks mormor, som också är hans gode man.

Att lämna kvar en diktafon i Dicks lägenhet var ingen självklarhet för Emma och Yvonne Eriksson, Dicks moster och mormor, tillika gode man. Men under tiden på Hultagårdens gruppboende såg de hur Dick tycktes må allt sämre. 

– I princip varje gång vi kommer och hälsar på så har Dick nya sår eller skador på kroppen och i ansiktet, säger Emma Eriksson.

Kränkningar och hot på gruppboende

Fick inte tillräckliga svar av Hultagården 

De försökte få reda på vad som hänt Dick, men i de återkommande mötena med boendet fick de inte tillfredsställande svar, berättar de. Efter många funderingar och efter att ha rådfrågat en jurist valde de till slut att göra en inspelning.

Med Dicks godkännande så placerade de en diktafon i hans lägenhet för att kunna höra vad som hänt när de själva inte varit där. 

– Hela syftet var att försöka ta reda på om han behandlades illa på boendet, och det visade sig ju att våra misstankar stämde, säger Yvonne Eriksson. 

I klippet ovan lyssnar och reagerar Yvonne på inspelningen där Dick hotas med våld.

LÄS MER: Hultagården: “Kommer som en riktig kalldusch”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet