Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här sparkar en personal en stor gummiboll hårt mot Dick. Foto: Privat/SVT

Kränkningar mot Dick från fler i personalen 

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslöjas nya missförhållanden på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet. Flera ur personalen har agerat kränkande och aggressivt mot autistiske Dick Nord, 36.
– Vi ska aldrig hota en omsorgstagare, säger Martin Linde-Rahr, ansvarig på Hultagården. 

Igår kunde SVT Nyheter Väst avslöja hur en personal på ett av Hultagårdens gruppboenden kränkte och hotade Dick Nord från Partille. Den högst ansvarige, Martin Linde-Rahr,  har uppgivit att han inte tycker att det finns någon dålig kultur bland personalen inom Hultagården. 

–  Nej det tror jag inte. Min upplevelse av alla de som jobbar är väldigt positiv, sa han. 

Men inspelningar som SVT Nyheter Väst tagit del av ger en delvis annan bild. I flera inspelningar framgår att personalen håller fast Dick på golvet i hans lägenhet när han är orolig.  

Vid flera tillfällen hörs också personalen hota Dick med olika repressalier om han inte sköter sig. 

– Vi ska aldrig hota en omsorgstagare. Det får inte förekomma. Vi ska inte hota med repressalier och säga att ‘om du inte gör si eller så, så kommer något att hända’.  

SVT: Och om det ändå sker? 

– Ja, då är det fel. Då är det ett uppenbart avsteg från de rutiner och regler som vi har, säger Martin Linde-Rahr.

Personalen: Det var en avledning

I en videoinspelning syns en personal sparka en stor gummiboll hårt mot Dick. Personalen säger till SVT att han gjorde det för att avleda Dicks uppmärksamhet.  

SVT:Vilket ansvar har du för att det här faktiskt förekommer? 

– Jag kan ju omöjligen övervaka personer hela tiden på alla platser de befinner sig, det går ju inte. Men jag måste se till att det finns tillräckligt mycket etisk ryggrad och god humanistisk människosyn så att det här aldrig förekommer. Det är min skyldighet. Så här kan man ju säga att jag har misslyckats, absolut. 

Efter SVT:s granskning har Hultagården startat en utredning, och anlitat en konsult som ska arbeta med personalgruppens bemötande.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fouad Youcefi svarar på frågor om reportageserien i Morgonstudion. Foto: SVT

SVT rapporterade · SVT:s reporter Fouad Youcefi svarar på dina frågor

Det är många av er som skrivit tips till oss här i chatten. En del av er har också velat vara anonyma. Det går såklart jättebra att vara anonym, men skicka gärna era tips direkt till mig på fouad.youcefi@svt.se, så att vi kan få kontakt med varandra. Tack för alla engagerade kommentarer och frågor!
17.42
Fruktansvärt att behandla en förståndshandikappad pojk. Mycket kränkande e det , personalen borde inte jobba där
Hej Per,
enligt Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, kände han inte till händelsen förrän SVT spelade upp inspelningen. Sedan dess uppger han att Hultagården startat en utredning och att den aktuella personen i inspelningarna stängts av och därefter själv sagt upp sig. Dessutom ska det tas in en konsult som ska arbeta med personalens bemötande.
17.46
Är inte ett dugg förvånad. Har själv polisanmält personal på en resursskola för att dom misshandlat och kränkt min son. Dom säger sig oxå jobba med lågaffektivt bemötande, men så är inte alltid fallet. När personalen tappar kontrollen så sker sånt här.
Det var tråkigt att höra att du har sådana erfarenheter. Hör gärna av dig och tipsa, om det finns något särskilt du tycker att vi ska titta närmare på. Maila till fouad.youcefi@svt.se
17.46
Sparar man pengar på alla möjliga nivåer inom vården få får man personal som inte bryr sig. Läser det hela tiden. Döda människor ligger kvar eftersom hyr läkare inte känner till rutiner, filk dör i kancer för att vård köarna är för långa, och stackars Dick som har en nedsättning han inte har väljt själv blir hotat av personalen.
17.55
Vedervärdigt. Ledningen här borde anställa bra personal
17.56
Viktigt reportage! grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Jag hoppas Dick nu får rätt omsorg och att ansvariga ställs till svars.
17.56
Verkligen på tiden att psykiatriboenden/boendestöd etc granskas i sömmarna. Det är alldeles för många som arbetar inom det här yrket som har ytterst lite förståelse för funktionshinder och tror att det handlar om att uppfostra och tillrättvisa brukare.
17.57
Detta är helt oacceptabelt! Sådan personal ska avskedas omedelbart, men i längden så behövs det mer krav på utbildning inom den här typ av verksamhet, gäller även inom daglig verksamhet. Lönen samt krav på utbildning inom yrket måste upp flera nivåer!
Arbetar själv på en daglig verksamhet.
Hej David. Ja, det är många som kommenterar och är arga på personalen, vilket man ju kan förstå när man lyssnar på inspelningen. Men ledningen har alltid ett ansvar för att se till att man har anställda som fungerar, och att de anställda får det stöd de behöver.  Detta kanske är ett ämne att ta upp för oss framgent.
18.02
Har själv jobbat med autistiska barn och vuxna under flera år. Inslaget berör mig. Ett par saker är viktiga att komma ihåg här: det kan ibland vara extremt krävande att jobba med den här typen av utåtagerande, och har man a) bristfällig uppbackning från ledning och kollegor och b) inte den bredd och förståelse för brukarens mående och tillstånd, så riskerar den här typen av metoder träda fram. Det är synnerligen beklagligt. Samtidigt gör man det väl enkelt för sig om man pekar ut en syndabock.
Personen i videon tycks ha tagit sitt ansvar genom att säga upp sig.
Bra uppräkning. Det är som du säger en utmaning att kunna ge Dick det stöd som han behöver. För att kunna göra det krävs en hel del av personal, ledning och kommun.
18.21
kommun är som Harvey weinstein. det är mycket tystnadskultur i kommunar.

Hultagården

Visa

I Hultagårdsgruppen ingår ett antal gruppboenden och andra verksamheter.

Gruppboenden bedrivs både i företaget Hultagården AB och stiftelsen Hultagården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet