Här sparkar en personal en stor gummiboll hårt mot Dick. Foto: Privat/SVT

Kränkningar mot Dick från fler i personalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslöjas nya missförhållanden på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet. Flera ur personalen har agerat kränkande och aggressivt mot autistiske Dick Nord, 36.

– Vi ska aldrig hota en omsorgstagare, säger Martin Linde-Rahr, ansvarig på Hultagården. 

Igår kunde SVT Nyheter Väst avslöja hur en personal på ett av Hultagårdens gruppboenden kränkte och hotade Dick Nord från Partille. Den högst ansvarige, Martin Linde-Rahr,  har uppgivit att han inte tycker att det finns någon dålig kultur bland personalen inom Hultagården. 

–  Nej det tror jag inte. Min upplevelse av alla de som jobbar är väldigt positiv, sa han. 

Kränkningar och hot på gruppboende

Men inspelningar som SVT Nyheter Väst tagit del av ger en delvis annan bild. I flera inspelningar framgår att personalen håller fast Dick på golvet i hans lägenhet när han är orolig.  

Vid flera tillfällen hörs också personalen hota Dick med olika repressalier om han inte sköter sig. 

– Vi ska aldrig hota en omsorgstagare. Det får inte förekomma. Vi ska inte hota med repressalier och säga att ‘om du inte gör si eller så, så kommer något att hända’.  

SVT: Och om det ändå sker? 

– Ja, då är det fel. Då är det ett uppenbart avsteg från de rutiner och regler som vi har, säger Martin Linde-Rahr.

Personalen: Det var en avledning

I en videoinspelning syns en personal sparka en stor gummiboll hårt mot Dick. Personalen säger till SVT att han gjorde det för att avleda Dicks uppmärksamhet.  

SVT:Vilket ansvar har du för att det här faktiskt förekommer? 

– Jag kan ju omöjligen övervaka personer hela tiden på alla platser de befinner sig, det går ju inte. Men jag måste se till att det finns tillräckligt mycket etisk ryggrad och god humanistisk människosyn så att det här aldrig förekommer. Det är min skyldighet. Så här kan man ju säga att jag har misslyckats, absolut. 

Efter SVT:s granskning har Hultagården startat en utredning, och anlitat en konsult som ska arbeta med personalgruppens bemötande.

Hultagården

I Hultagårdsgruppen ingår ett antal gruppboenden och andra verksamheter.

Gruppboenden bedrivs både i företaget Hultagården AB och stiftelsen Hultagården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet