Ansvarig chef: ”Kommer som en riktig kalldusch”

Uppdaterad
Publicerad

Autistiske Dick kränktes och hotades av en personal på ett av Hultagårdens gruppboenden. Nu svarar den högst ansvarige på kritiken. 

– Det här ska inte förekomma i vår verksamhet, säger han. 

SVT Nyheter Väst har avslöjat hur en personal på ett gruppboende hotar autistiske Dick Nord med våld flera gånger, och hur samma person sätter eller lägger sig över honom med en saccosäck.

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden. Han säger att inspelningen gör honom förbannad. 

Kränkningar och hot på gruppboende

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss. 

Linde-Rahr uppger själv att han inte kände till händelsen förrän SVT spelade upp inspelningen. Sedan dess uppger han att Hultagården startat en utredning och att den aktuella personen i inspelningarna stängts av och därefter själv sagt upp sig.

Dessutom säger han att man ska ta in en konsult som ska arbeta med personalens bemötande.

Inget svar om polisanmälan

Hultagården får hård kritik från psykologen Bo Hejlskov, som är expert på lågaffektivt bemötande. Han kallar behandlingen av Dick för “inte bara olämpligt, det är olagligt”. 

– Ja, det är i alla fall olämpligt i allra högsta grad. Så ska man inte jobba med de här människorna. Det här är föremål för en lex Sarah-anmälan. 

SVT: Bo Hejlskov tycker att ni kanske till och med borde polisanmäla det här? 

–   Det kan inte jag svara på.

Hultagården

I Hultagårdsgruppen ingår ett antal gruppboenden och andra verksamheter.

Gruppboenden bedrivs både i företaget Hultagården AB och stiftelsen Hultagården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet